Aantrekkelijke Premie & Uitstekende Service

Verzekering Opzeggen

U zit nooit meer te lang vast aan een te dure verzekering. Verzekeraars mogen particuliere schadeverzekeringen namelijk niet zomaar stilzwijgend verlengen. Zij moeten u tijdig melden op welke datum uw polis wordt verlengd. Ook kunt u eenvoudig opzeggen. Dit vergroot uw keuzevrijheid, zodat u sneller profiteert van een goedkoper of beter aanbod.

Opzeggen huidige verzekering

Heeft u een schadeverzekering (met een contract van 12 maanden) langer dan één jaar geleden afgesloten? Dan kunt u de polis per direct opzeggen. Bij de meeste verzekeraars moet u wel rekening houden met een opzegtermijn van één maand. Voor meerjarige contracten geldt dat u eerst de volledige contracttermijn dient te voltooien. Heeft u een schadeverzekering korter dan één jaar geleden afgesloten, dan moet u de contracttermijn van 12 maanden volbrengen.

Nieuwe verzekering aangaan: wat is de opzegtermijn dan?

Alle schadeverzekeringen die u nu afsluit hebben dus een looptijd van één jaar. Zegt u de verzekering vervolgens niet op, dan verlengt uw verzekeraar de polis automatisch met nog één jaar. Maar na deze verlenging kunt u de polis wel dagelijks opzeggen met een opzegtermijn van één maand.

Voorbeeld: u sluit op 9 februari 2011 een verzekering voor uw auto af. Op 2 april 2012 wilt u de autoverzekering beëindigen. Uw verzekering wordt dan op 2 mei 2012 beëindigd.

Bij het wisselen van verzekeraar gaat u een nieuw contract aan. Hiervan is de looptijd ook weer één jaar. Maar ook hier geldt na het eerste jaar wederom een opzegtermijn van één maand.

Voor welke verzekeringen geldt de opzegregeling?

  • De nieuwe regeling geldt alleen voor verzekeraars die lid zijn van het Verbond voor Verzekeraars en schadeverzekeringen aanbieden. Naast bijvoorbeeld de autoverzekering, inboedelverzekering, opstalverzekering, rechtsbijstandverzekering en reisverzekering zijn dat onder andere de annuleringsverzekering en wettelijke aansprakelijkheidsverzekering.
  • Verzekeraars die niet zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars hebben geen verplichtingen. Zo vallen telefoonverzekeraars buiten de nieuwe regeling. Ook geldt de regeling niet voor een levensverzekering en zorgverzekering. Zorgverzekeraars informeren u nu al elk jaar vóór 19 november tegen welke voorwaarden u komend kalenderjaar verzekerd bent. U heeft dan tot en met 31 december om uw zorgverzekering op te zeggen. Vervolgens heeft u tot 1 februari de tijd om u aan te melden bij een nieuwe zorgverzekeraar.

Oude lopende meerjarige contracten

Lopende meerjarige contracten blijven van kracht. U dient dus eerst de volledige contracttermijn te voltooien, voordat u kunt opzeggen. De verzekeraar zal u informeren zodra de contractvervaldatum nadert. Als u geen gebruik maakt van de opzegmogelijkheid, verlengt de verzekeraar uw meerjarige contract met één jaar. Vanaf dat moment is de polis ook weer dagelijks opzegbaar met een opzegtermijn van één maand.

Heeft u klachten over verzekeraar?

Verzekeraars dienen hun klanten schriftelijk te informeren dat hun contract afloopt. Dat kan op twee manieren. Of uw verzekeraar kiest ervoor om alle klanten op één vastgesteld moment in één keer te informeren, of u krijgt enkele weken voor de contractvervaldatum een brief toegestuurd. In beide gevallen dient zowel de afloop van het contract vermeld te worden, als de mogelijkheid om na die datum maandelijks op te kunnen zeggen. Bent/wordt u niet tijdig geïnformeerd, dan kunt u dit melden aan het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening.

* De regeling voor het opzeggen en verlengen van schadeverzekeringen geldt alleen voor verzekeraars, die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars. Wilt u weten of uw verzekeraar lid is? Kijk dan in de ledenlijst.

Gratis opzegbrief Downloaden

- Voorbeeldbrief voor het opzeggen per contractvervaldatum (gratis download)

- Voorbeeldbrief voor het opzeggen bij tussentijdse premieverhoging (gratis download)

- Voorbeeldbrief voor het per direct opzeggen (gratis download)

Pech Onderweg

Voorkom dat u onderweg met autopech komt te staan. Regel uw zaken goed, een kleine moeite voor een groot gemak.

Lees meer +

Schade Melden

Krijgt u te maken krijgt met schade of een ongeluk? Stel M.G. Assurantiën dan zo snel mogelijk op de hoogte zodat we u zo snel mogelijk kunnen helpen.

Contact Ons +

Klacht Indienen

Wij doen onze uiterste best om u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Toch is het mogelijk dat u ergens ontevreden over bent.

Lees Meer +